Top 8 razloga zbog kojih volimo ajvar

by popular
Razlozi zbog kojih volimo ajvar

Ajvar je osvojio svet. Na hlebu, kao meze, prilog ili sastojak dobrog jela. Znamo da ga je dovoljno samo jednom probati da bi se našao kao nezamenljiv dodatak u svakoj kuhinji. Ovde vas podsećamo zašto volimo ajvar, onaj originalni, pravljen samo od paprike, isto koliko i pinđure, ljutenice, one sa patlidžanom, belim lukom, u svim varijantama i tokom cele godine.

1. Neodoljiv jedinstveni ukus

Na prvom mestu ajvar volimo zbog njegovog neodoljivog prepoznatljivog ukusa i arome koji su ga svrstali u omiljena jela regiona i proslavili širom sveta. Njegova bogata slatka blago dimljena aroma, koja potiče od najbolje pečene crvene paprike naglašena je tek daškom sirćeta, malo dobrog ulja i soli. Gusta i nežna, gotovo vazdušasta tekstura, predivna crvena boja protkana zlatnim tonovima i fenomenalan miris čine ajvar pravim gurmanskim zalogajem za sva čula.

2. Ceo obrok za 5 minuta

Nekada stvarno nemamo vremena da spremamo obrok za koji je potrebno više od pet minuta, a nekada nam baš i nije do toga. Šta god da je slučaj, teglica ajvara spašava stvar za brz obrok i to u mnogo kombinacija. Kriška hleba sa ajvarom uz čašu jogurta, brza kajgana sa ajvarom, ajvar uz komad sira, tost sa avokadom i ajvarom samo su neki od predloga za dobro balansiran obrok gotov očas posla.

3. Zgodan za poneti u svakoj prilici

Zahvaljujući svojoj gustoj teksturi ajvar se neće tako lako prosipati i razmazivati i idealno se pakuje u korpu za piknik, posudu za ručak ili sendvič u hodu.

4. Na dijeti ste? Slobodno jedite ajvar!

Ovo je dobra vest, ajvar vas neće ugojiti. 100 grama ajvara ima samo 138 kalorija ili oko 7 kalorija po kašičici. Uz to njegova puna, bogata aroma doprineće ukusu jela tako da čak i ako pazite na kalorije sigurno nećete biti uskraćeni za gastronomske ukuse.

5. 100% prirodan i dobar za zdravlje

Bez aditiva, dodatih šećera i konzervanasa, ajvar je zdraviji i potpuno prirodan izbor. Dug proces pripreme na niskoj temperaturi osim toga što naglašava ukuse, čuva i dobar deo hranljivih sastojaka paprike koja je odličan izvor gvožđa i vitamina A i C, plavog patlidžana koji sadrži vitamin B2 i folnu kiselinu dok suncokretovo ulje sadrži značajan nivo vitamina E. Poznato je i da paradajz, koga ima u pinđuru i ljutenici, tek kuvanjem razvija supstancu likopen koju organizam lako apsorbuje, pa tako dobijate i sjajan izvor moćnog antioksidanta.

6. Ajvar je 100% vegan


I ne samo vegan, ajvar ne sadrži gluten i možete ga izneti na sto potpuno sigurni da će u njemu svako moći da uživa.

7. Ajvar je unikatni poklon

Spakovan u lepu teglicu i napravljen po posebnom porodičnom receptu, ajvar je jedinstven poklon kojim se pored ukusa, daruje sva pažnja i ljubav koja se generacijama slivala u pripremu ovog delikatesa.

8. Ajvar podstiče na druženje

Ono što obično ni jedan recept za ajvar ne kaže, jeste da se ajvar najbolje pravi u društvu. I to što većem to bolje. Kao što smo pisali, proces pripreme domaćeg ajvara zna da potraje danima, od odabira prave paprike do pakovanja tegli, a obzirom da se sprema jednom godišnje u velikim količinama, priprema ajvara okuplja porodice, prijatelje i komšiluk kako bi se ovaj veliki posao što lakše obavio. Priprema ajvara je jedinstvena prilika da se obnove stara i steknu nova prijateljstva. A kada se paprike ispeku i roštilj već dobro zagreje, ništa prirodnije nego da se na njemu pripreme i drugi gurmanluci za nastavak dobrog druženja.

 

Koji je vaš omiljeni razlog iz kog volite ajvar? Pišite nam u komentarima.

You may also like

Leave a Comment