Tajna pobedničkog ajvara je ljubav

by mmitic86

Prvo mesto na takmičenju i najvećem gastronomskom karnevalu Izađi mi na teglu osvojila je porodica Kostić iz Kuršumlije.

Na štandu porodice Kostić iz Kuršumlije, pobedničke ekipe koja je ponela titulu najboljeg ajvara ovogodišnjeg takmičenja „Izađi mi na teglu“, zatičemo baku Radmilu koja privodi kraju kuvanje ajvara pod znatiželjnim pogledima unuka Andreja i Ine i uz pomoć snaje Suzane sa kojom razgovaramo.

„Ajvar spremamo po receptu svekrve Radmile koji je ona nasledila od svoje majke i bake“ priča nam Suzana „a taj ajvar je toliko dobar da sam nas prijavila na takmičenje.“ Suzana je ajvar učila da sprema još kao mala, pored mame, a ajvar se u porodici Kostić sprema oduvek, pa se ova lepa tradicija nastavlja udruženim snagama žena, sada i uz nove generacije.

„Deca su tu sada više kao podrška, ali polako, biće vremena, važno je da su tu“ kaže Suzana i priseća se kako je za nju kao dete priprema ajvara bio najteži ali i najslađi posao.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Boško Karanović

Na naše pitanje u čemu leži tajna dobrog ajvara, Suzana nam otkriva da je kvalitetna i sveža paprika veoma važna, ali i redosled kuvanja, kada se šta od sastojaka dodaje, odnosno da se pažljivo prati recept koji se generacijama prenosi sa kolena na koleno.

A kada je ajvar gotov, u porodici Kostić najčešće se jede na domaćem hlebu uz sir ili kajmak. „Pravim i rolat sa ajvarom za slavu, ili ga upržim sa jajima za doručak, ipak čist ajvar samo iz tegle najviše volimo“ kaže Suzana, i dodaje „Ajvar je jelo koje može da se jede za svaki obrok, i doručak, ručak, večeru i zaista je nešto posebno. Kada je ajvar pravi i dobar, onda je to čisto uživanje“. I mi se potpuno slažemo.

Foto: Boško Karanović
Foto: Boško Karanović

Drugo mesto ponela je ekipa Aktiv žena iz Baljevca, opštine Raška. Ova divna ekipa sastavljane je od 9 prijateljica koje su odlučile da svoja kulinarska umeća pokažu i na takmičenju. Kako kaže predstavnica ekipe, za njih je takmičenje bio veliki izazov, pošto se prvi put organizuje u Raškoj i želele su da svima pruže priliku da probaju njihov jedinstven recept u pripremi ajvara. I kao što kažu, imale su sreću da pobede. Ali ono što su prvo ponele kao uspomenu sa takmičenja jeste super provod i zabava na finalu u Raškoj, a drugo mesto u Beogradu svakako je dokaz da je njihov ajvar jedan od najboljih na Balkanu. Ono što predstavnice smatraju da je bitno za dobar ukus ajvara svakako jeste proces i granice u kuvanju i začini koji se stavljaju na kraju. Na pitanje koju papriku koriste, predstavnica tima kaže da je to stvar procene, a da na pijaci uglavnom biraju pravu crvenu papriku – ajvarušu. „Jako je bitno znati proces kuvanja i kad je ajvar spreman da se začini i zaokruži priču.“ A najbolja kombinacija je ajvar sa domaćim hlebom, uštipcima, a može i kao meze. „Ko ga voli, on ga jede i kombinuje uvek, bez obzira šta je na stolu.“

Predstavnice su se dobro pripremile pred samo takmičenje u Raškoj. U želji da pripreme najbolji ajvar, odlučile su da se okupe, donesu teglicu svog ajvara i kroz degustaciju i procenu prikupe najbolje od svakog. Tako je nastao njihov jedinstven recept koji su pripremale, kako u Raškoj, tako i za finale u Beogradu.

Takođe smatraju da je za dobar ajvar jako bitno zajedništvo, sloga i ljubav, a tradicija se održala i kod njih, pa se ajvar priprema i jede u svakoj kući, kao i u celoj Srbiji u suštini, a one ga toliko vole i uživaju u pripremi i kažu uz osmeh „Više se ne postavlja pitanje hoćemo li, nego koliko ćemo.“ Kako kažu, svake godine se sve više priprema, najviše za ukućane, ali je takođe i divan poklon kad se pođe u goste.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Boško Karanović

Treće počasno mesto zauzela je ekipa A sad malo opušteno iz Niša. Ekipa je većinom sastavljena od kolega i koleginica koje je spojila ljubav i običaji u pripremi zimnice, pa se već godinama okupljaju u kući jednog od članova ekipe i zajedno spremaju ajvar. Razgovarali smo sa predstavnicom tima, Aleksandrom Stanković koja kaže da su svi veliki ljubitelji dobrog ajvara i da je upravo to bio motiv da se prijave na takmičenje Izađi mi na teglu. Prošle godine su takođe učestvovali i osvojili su čak drugo mesto u finalu u Beogradu. Ono što ih je takođe navelo da se prijave jeste druženje, zabava, jer su jako veselog temperamenta, što se može videti i po njima. Smatraju da je njihov ajvar najbolji jer je pun ljubavi. Njihova jedina parola je ljubav i samo ljubav. Kako ljubav zahteva i posvećenost, to se moglo videti i u radu i organizaciji ekipe iz Niša. Pitali smo Aleksandru takođe uz šta najviše vole da kombinuju dobar ajvar, a kako kaže ajvar je deo svakodnevne ali i praznične trpeze, pa je najbolja kombinacija svakako ajvar, sir i vruća proja ili pogača. Za sve članove ekipe, priprema ajvara se vezuje za tradiciju, jer ga spremaju po mnogo starom receptu, a Aleksandra pravi čak po receptu svoje prabake.

Mi smo imali priliku i da probamo sve ove divne, pobedničke ukuse i zaista se oseti svaki iskreni momenat njihove posvećenosti i ljubavi prema ajvaru.

You may also like

Leave a Comment