by mmitic86

Sočni ražnjići od svinjetine i povrća

18 јула, 2019

Red finog mariniranog mesa, red dobrog šarenog povrća, čine naše ražnjiće veselog izgleda savršenim letnjim ručkom ili centralnim posluženjem zabave na otvorenom. Pa još kada se umoče u pravi domaći ajvar i uviju u toplu lepinju! Prava milina za sve ljubitelje dobrih ukusa!
Glavni začini u našoj marinadi, dimljena mlevena paprika i sveža majčina dušica, postarali su se da istaknu izuzetno sočne arome svinjetine. Za naše ražnjiće koristili smo svinjsku pečenicu. Osim što je zgodna za sečenje ravnomernih komada mesa, pečenica, kao jedan od najfinijih komada svinjetine, ne sadrži suvišne masnoće koja bi preuzela glavnu ulogu našoj marinadi. Za ražnjiće možete da koristite i druge komade svinjetine, od plećke na primer, samo odstranite masne delove pre mariniranja mesa.
Spremite ih sa sezonskim povrćem po izboru koje će dodatno aromatizovati meso tokom pečenja. Mi smo koristili tikvice i papriku, a vi možete da dodate i patlidžan ili crveni luk.
A za potpuno savršen zalogaj, sočnim ražnjićima od svinjetine i povrća još samo pridružite pravi domaći ajvar ili neki od mediteranskih umaka sa ajvarom za koje vas recepti čekaju ovde.

  • Prep: 4 hrs
  • Cook: 20 mins
  • Yields: 10-12 ražnjića

Ingredients

500g svinjske pečenice

2 crvene paprike

2 žute paprike

2 zelene (cukini) tikvice

2 kašičice soli

1 kašičica bibera

2 kašičice dimljene mlevene slatke paprike

10 grančica sveže majčine dušice

1 dl ulja

Directions

Svinjsku pečenicu isecite na jednake komade za ražnjiće.

Napravite marinadu za meso od svežih i suvih začina i ulja, u koju ćete dobro uvaljati svaki komad mesa. Meso ćete najlakše marinirati tako što isečene komade ubacite u plastičnu kesu za sendviče, u nju ulijete marinadu a zatim dobro izmasirate svaki komad mesa preko zatvorene kese. Ovako marinirano meso ostavite u frižideru da odstoji bar 4h a najbolje preko noći.

Marinirane komade mesa složite u ražnjiće. Naizmenično između dva komada mesa na ražnjić stavite po komad paprike i tikvica. Pre nego meso stavite na vatru, ostavite ga na sobnoj temperaturi da odmori bar 20 minuta.

Ražnjiće pecite na umerenoj vatri na roštilju ili gril tiganju oko 20 minuta. Kako bi se meso ravnomerno ispeklo sa svih strana, špatulom dobro pritisnite svaki ražnjić čim ga stavite na vatru. Gotove ražnjiće slažite u poklopljen, najbolje vatrostalni sud, kako bi topao vazduh očuvao sve sokove iz mesa do služenja.

Gotove ražnjiće poslužite uz ajvar ili umak od belog pasulja i ajvara.

00:00

0 Reviews

All fields and a star-rating are required to submit a review.