by mmitic86

Slani kukuruzni muffini s timijanom i ajvarom

    ,

8 фебруара, 2018

U stvari dalji rođaci stare dobre projare spakovani u modle za pravljenje mafina. Tako da ovi slani kukuruzni zalogaji budu zgodni za poneti i poslužiti, a još zgodniji za druženja i slavlja.

 

Igrali smo se sa receptom za projaru i razigrali ga na čak četiri načina. Nabavili smo pravo belo projino brašno sa potočare, začinili ga miomirisnom i zdravom svežom majčinom dušicom, dodali punomasno kiselo mleko da testo bude još finije i mekanije, i na kraju pravim ajvarom dali potpuno nove dimenzije ovim sočnim zalogajima.

 

Nas je ovaj pleh različitih projica podsetio na kutiju bombonjera i probudio isto ono uzbuđenje kao i kada smo otvarali čokoladne praline da vidimo kakvo je punjenje unutra. E tako smo probali i naše mafine. Onaj koji kad se preseče, a iz njega pocuri punjenje od ajvara, pa onda onaj šarene teksture protkane ajvarom, pa zatim mafin sa zapečenim punjenjem od ajvara koji nam više liči na kolač, ili onaj koji smo po ugledu na fine engleske skonse presekli na pola i servirali sa bogatim slojem ajvara.  Prava divota! I to za samo 20ak minuta. Bilo da se odlučite da pravite samo jednu ili sve četiri varijante u istom plehu, garantujemo dobru zabavu i vrhunsko uživanje u ukusima.

 

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 20 mins
  • Yields: 16 mafina

Ingredients

500g belog kukuruznog brašna

1 prašak za pecivo

So po ukusu

Svež timijan po ukusu

500g gušćeg kiselog mleka

3 jaja

2-3 kašike ulja

Oko 500g ajvara

Directions

Zamesiti gusto i žitko testo od svih sastojaka osim ajvara. Ukoliko je potrebno, u zavisnosti od gustine kiselog mleka, dodati malo vode, ali paziti da testo ostane gušće.

Mafini mogu da se pune ili začine ajvarom na različite načine:

1. Sipajte testo do polovine modle, dodajte kašiku ajvara i dopunite do vrha testom, kako bi ajvar ostao u sredini.

2. Napunite modlu testom skoro do vrha i onda u sredinu sipajte kašiku ajvara koji će skliznuti u testo a većim delom ostati na površini za poklopac u dve boje.

3. U trećinu testa umešajte 2 do 3 velike kašike ajvara za testo prošarano crvenom paprikom.

4. Ili gotov kukuruzni mafin presecite i napunite ajvarom.

00:00

0 Reviews

All fields and a star-rating are required to submit a review.