by mmitic86

Jagnjeći ražnjići marinirani u vinu i svežem začinskom bilju

18 јула, 2019

Roštilj i ajvar jesu neprevaziđena klasika, a naši neodoljivo sočni jagnjeći ražnjići aromatizovani crnim vinom, ruzmarinom i žalfijom, pravi su gurmanluk za koji se traži porcija više. Zato ih spremite u dovoljnoj količini za celo društvo i prepustite se dobrim ukusima.
Ražnjići se spremaju veoma lako i brzo jer su zbog sitnih komada mesa poznati i kao jedni od prvih koji se sa roštilja nađu gotovi na tanjiru. Zato ih toliko volimo i preporučujemo za brz i izuzetno ukusan letnji ručak.
Za ražnjiće od jagnjetine važno je izabrati dobar komad mesa od jagnjećeg buta, a ostatak posla prepustite dobroj marinadi koja će meso omekšati i natopiti predivnim aromama za potpuno uživanje. Kako bi se ražnjići ravnomerno ispekli sa svih strana, čim ih spustimo na roštilj ili gril tiganj, potrebno ih je dobro pritisnuti spatulom, što će ujedno učiniti i da ražnjići zadrže svoj oblik.
Ovako spremljeni ražnjići fantastičan su par sa pravim domaćim ajvarom ili nekim od mediteranskih umaka sa ajvarom za koje vas recepti čekaju ovde.

  • Prep: 4 hrs
  • Cook: 20 mins
  • Yields: 6-8 ražnjića

Ingredients

500g jagnjećeg mesa od buta

2 kašičice soli

1 kašičica bibera

1dl crnog vina

0.5dl maslinovog ulja

2 grančice svežeg ruzmarina

10 listova sveže žalfije

5 manjih čenova belog luka

Directions

Meso očistite od suvišne masnoće i isecite na jednake komade za ražnjiće.

Napravite marinadu za meso od svežih i suvih začina, vina i ulja u koju ćete dobro uvaljati svaki komad mesa. Meso ćete najlakše marinirati tako što isečene komade ubacite u plastičnu kesu za sendviče, u nju ulijete marinade, a zatim dobro izmasirate svaki komad mesa preko zatvorene kese. Ovako marinirano meso ostavite u frižideru da odstoji bar 4h a najbolje preko noći.

Marinirane komade mesa složite u ražnjiće. Naizmenično između dva komada mesa možete na ražnjić da stavite listove žalfije i grančice ruzmarina. Pre nego meso stavite na vatru, ostavite ga na sobnoj temperaturi da odmori bar 20 minuta.

Ražnjiće pecite na umerenoj vatri na roštilju ili gril tiganju oko 20 minuta. Kako bi se meso ravnomerno ispeklo sa svih strana, špatulom dobro pritisnite svaki ražnjić čim ga stavite na vatru. Gotove ražnjiće slažite u poklopljen, najbolje vatrostalni sud, kako bi topao vazduh očuvao sve sokove iz mesa do služenja.

Gotove ražnjiće pospite seckanim svežim peršunom i poslužite uz ajvar ili pinđur.

00:00

0 Reviews

All fields and a star-rating are required to submit a review.