Grilovane špargle i ajvar | ajvar.com

by popular

Grilovane špargle i ajvar

    , ,

22 Februar, 2018

Nežne špargle najukusnije su kada se jednostavno pripreme. Na grilu uz malo soli, maslinovog ulja i daškom limunovog soka i njihov jedinstveni božanstven ukus dolazi do punog izražaja.
Špargla je sezonsko, pravo prolećno povrće, čiji mladi izdanci sazrevaju u maju i junu, a od nedavno je i kod nas ima u izobilju. Nekada je korišćena kao lekovita biljka koja ima povoljan uticaj na rad creva, bubrega i jetre, jer, između ostalog, pomaže i izbacivanju suvišnih tečnosti iz organizma.
Mlade špargle je veoma lako pripremiti. Peku se brzo i gotove su za tili čas. Servirajte ih kao lagan ručak, večeru ili prilog uz jela od mesa ili pečenog povrća. Mi smo uz ih grilovane poslužili ajvar kao umak koji je svojom bogatom aromom divno upotpunio sočne ukuse mladih zelenih špargli.

  • Priprema: 5 min
  • Kuvanje: 5 min
  • Količina: 2 tanjira

Sastojci

- Veza svežih zelenih špargli

- 1 kašika ulja

- so po ukusu

- 1 limun

- po želji peršun i beli luk

- ajvar kao prilog

Uputstvo za pripremu

Špargle operite i odsecite zadebljale krajeve. Najbolji način da sigurno odstranite nejestivi zadebljali deo špargle jeste da svaku blago savijate sve dok sama ne pukne, špargla će se sama prelomiti na mestu gde postaje sočna i meka.

Špargle kratko grilujte sa svih strana tako da postanu fino hrskave a zadrže sve sokove iznutra i po želji tokom pečenja možete da ih prelijete mešavinom ulja, belog luka i peršuna.

Gotove špargle poprskajte sa malo limunovog soka i poslužite uz ajvar kao umak ili preliv.

00:00

1 Review

Mikica

26 April, 2018

Ovo sam baš pre neki dan jela. Doduše špargle sam spremala u rerni, ali bile su divne. Mnogo ih volim, šteta što ih nema stalno 🙂 Uz ajvar su stvarno ukusne.

Potrebno je popuniti sva polja.