Tajna je detaljima: znate li razliku između ajvara i pinđura?

by popular

Čak i iskusni poznavaoci ajvara često ostanu u nedoumici kada treba da odgovore na pitanje – u čemu je razlika između ajvara i pinđura?

Možda bismo i mogli da kažemo da je pinđur još jedna od brojnih varijacija ajvara, međutim, između ova dva, naizgled slična proizvoda, postoji razlika u recepturi, i naravno, u ukusu. Dok je glavni sastojak pravog ajvara pečena paprika specifičnog dimljenog, slatkastog ukusa, pinđur, uz dodatak paradajza i belog luka ima nešto svežiju aromu i manje gustu strukturu. Ali da krenemo od početka…

Pravi domaći originalni ajvar tradicionalne recepture pravi se od samo četiri sastojka: crvene pečene paprike, nešto ulja, soli i sirćeta. Recepata za pinđur čini se, ima onoliko koliko je domaćinstava koji ga prave. Mi smo se opredelili za onaj koji smo nasledili od naših baka i čiji se recept kao i majstorstvo pravljenja prenosilo s kolena na koleno mnogim generacijama žena koje su ove divne ukuse sa puno ljubavi pravile i čuvale za nas. Ovde možete da pronađete recepte za pravi ajvar i naš pinđur.  Proces izrade pinđura sličan je kao i onaj za ajvar, a tajna je u najboljoj sorti paprike, sočnoj i mesnatoj Kurtovskoj Kapiji. Paradajz se blanšira i pasira, deo paprike se izrenda na krupno, a deo isecka pre nego što se, baš kao i ajvar, dugo kuvaju na niskim temperaturama uz stalno mešanje.

Ukus pinđura u odnosu na ajvar je nešto blaži, jer paradajz svojom svežom, blago kiselom aromom ublažava ukus pečene paprike, dok ga beli luk čini aromatičnijim. I tekstura im je različita, ajvar je nešto gušći od pinđura, pa iako se oba mogu namazati na hleb ili koristiti kao prilozi, kao sastojci prilikom kuvanja ajvar i pinđur imaju svaki svoju preporučenu upotrebu.

Tako je ajvar odličan da bilo koje punjenje ili sos učini aromatičnijim svojim divnim dimljenim slatkastim aromama, učini gušćim ili i sam posluži kao nadev za mesa, razne pite, proje, rolate i ostale delicije.

S druge strane, pinđur koji ukusom i teksturom već podseća na sos, biće fantastičan upravo u svim onim jelima koja zahtevaju pune, guste, bogate umake, poput tikvica u sosu od pinđura, a u nedostatku pelata pinđur može sasvim lako i veoma ukusno da zameni namaz od paradajza na pici.

Pored neodoljivog ukusa i ajvara i pinđura, za oba je karakteristično da imaju izuzetno malo kalorija. Njihov potpuno prirodni, isključivo biljni sastav koji ne sadrži gluten, dodati šećer, niti veštačke aditive idealno se uklapa u zdrave, lagane i pune fantastičnog ukusa vegan i posne recepte

Pozivamo i vas da nam pišete o svom izboru i načinima na koje sve volite da jede ova dva gurmanluka.

ZANIMLJIVOST

Paradajz koji se nalazi u pinđuru, jedna je od onih namirnica koja je čak zdravija termički obrađena nego sirova. Takođe, paradajz sadrži izuzetno visok nivo moćnog antioksidanta likopena koji mu, između ostalog, daje crvenu boju.

You may also like

Leave a Comment