Njegovo veličanstvo Ajvar je dobio novu titulu

by mmitic86

Najveći gastronomski karavan Izađi mi na teglu je svečano završen u Beogradu 12.oktobra.

Na jednom mestu okupili su se najveći ljubitelji nacionalnog kulinarskog specijaliteta koji su uz smeh, dobru zabavu, ali i takmičarski duh predstavili svoj najbolji recept u pripremi ajvara. Bilo je vrlo izazovno, ali i zanimljivo odabrati samo jedan ajvar koji će nositi titulu najboljeg ajvara na Balkanu za 2019. godinu. Porodica Kostić iz Kuršumlije je, pored ostalih 26 takmičarskih i 3 revijalne ekipe, osvojila glasove sudija čija su se istančana nepca jednoglasno odlučila za najukusniji ajvar. Drugo mesto odnela je ekipa Aktiv žena Baljevac, dok je treće mesto zauzela ekipa A sad malo opušteno iz Niša.

Šta je to što je presudilo da baš njihovi ajvari odnesu počasne titule saznaćete u nekim od narednih postova, a sada vam prenosimo atmosferu sa manifestacije.

Karavan je svoju gastronomsku turu započeo 19. avgusta u mestu Brus odakle je prošle godine takmičarska ekipa Pucke odnela pobedu. Devojke su svečano otvorile manifestaciju zajedno sa organizatorima, kao i počasnim partnerima, a Bakina Tajna je za sve učesnike i posetioce organizovala i razni prateći zabavni program, kao i degustaciju slatkih i slanih đakonija.

Foto: Boško Karanović
Foto: Boško Karanović

Predivni, sunčani dan je bio idealan da okupi nasmejana lica takmičarskih ekipa iz različitih gradova širom Srbije koji su se izborili u svom mestu za najbolji ukus ajvara. Dolazak u Beograd je bio idealni trenutak da prenesu svoje ukuse, načine pripreme, ali i razne druge specijalitete i običaje koje krase njihovo područje. Saznali smo mnoge zanimljivosti koje ove gradove i njihove stanovnike čine velikim i predanim poznavaocima dobre, tradicionalne srpske kuhinje. Prijatno i toplo gostoprimstvo, divno dekorisani štandovi i osmesi takmičara privukli su pažnju svakog posetioca koji su mogli da probaju lokalne specijalitete, od ukusnog ajvara, domaćeg mladog sira, toplih pogača i peciva do ukusnih suhomesnatih proizvoda. Posetioci su, takođe, pored takmičarskog dela mogli da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, kao i u „Tegla bazaru„, gde su mogli da kupe zimnicu, ručne radove i suvenire.

Foto: Boško Karanović
Foto: Boško Karanović

etajući pored štandova i razgovarajući sa sjajnim domaćinima, saznali smo najvažniji sastojak koji baš njihovom ajvaru daje to nešto specijalno. Nakon zvaničnog otvaranja manifestacije, ekipe predano pristupaju radu, a toliko su dobro timski podeljeni da svako zna svoj deo zadatka. Jedni peru papriku, drugi lože vatru i polako paprika kreće da se peče. Mirisi pečene paprike šire se svuda, a sve to prati smeh i muzika. Nakon pečenja, ekipe dobro čiste papriku koja je zatim spremna da se melje ili isecka na trakice, u zavisnosti od ukusa. Najzanimljviji ali i najpresudniji deo posla je kombinacija ostalih sastojaka koji će ajvaru dati taj poseban neodoljiv ukus.

Foto: Boško Karanović
Foto: Boško Karanović

Divno je bilo videti kako je ajvar kroz godine dobio počasno mesto na našim trpezama, ali i posebnu simboliku u našim životima, gde je svaki detalj i korak u pripremi brižno planiran, a sve radi neodoljivog ukusa i užitka koji ovakav kulinarski specijalitet pruža nama i našim najdražima. Na manifestaciji mogli ste čuti i videti kakvu transformaciju i značaj je ajvar dobio u različitim delovima širom Srbije, a ono što svaka ekipa smatra neizostavnim elementom je ljubav i samo ljubav u pripremi ajvara.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Boško Karanović

Manifestacija Izađi mi na teglu je sjajno osmišljena, jer veliča i daje širu perspektivu u načinu pripreme i odnosa prema ajvaru. Ajvar više nije samo deo svakodnevne ishrane, ajvar postaje spona između ljudi, navodi ih da stare, tradicionalne recepte za pripremu stalno inoviraju, kreativno sagledavaju i time se povežu i sa drugim ljudima koji dele sličan entuzijazam i ljubav prema ajvaru, navodeći ih na smeh i dobru zabavu, upoznavanje sa drugim običajima, kulturama i područjima širom Srbije. To je upravo i Bakinoj Tajni motiv da podrži prave vrednosti i bude ponosni partner ove manifestacije ali i podrška svakom lokalnom proizvođaču i predstavniku naše tradicionalne i moderne kulinarske ponude.

You may also like

Leave a Comment