Karavan osvaja jug Srbije

by mmitic86

Završena je prva nedelja najvećeg nacionalnog takmičenja u pripremi ajvara i jedinog gastronomskog karavana na Balkanu Izađi mi na teglu. Karavan je za nedelju dana obišao tri grada na jugu Srbije – Brus, Vladičin Han i Vlasotince. Ostalo je još 30 gradova koje će karavan obići do sredine oktobra, a na našem blogu možete saznati razne zanimljive detalje sa manifestacije.

ve godine duga avanturistička tura počinje u Brusu, gradu odakle je prošle godine proglašen pobednik najboljeg ajvara u celoj Srbiji. Manifestaciju su svečano otvorili organizatori karavana, kao i prošlogodišnja pobednička ekipa Pucke koja je došla da podrži nove takmičare. Bakina Tajna, kao jedan od glavnih sponzora manifestacije, verno je podržala i pripremila za sve posetioce zanimljiv degustacioni i zabavni program.

Svaki grad tog dana dobija posebnu čar. Od ujutru takmičari se okupljaju na mestu zbivanja, a miris paprike lagano počinje da se širi duž celog trga privlačeći ljude da se okupe i posmatraju kako se sprema najukusniji ajvari. Za takmičenje se uglavnom prijavi oko 15 najrazličitijih ekipa, a atmosfera je tako pozitivna da sve deluje više kao druženje i zabava. Mi smo prošetali od štanda do štanda i saznali mnoge zanimljivosti.

Svi su se složili da je za dobar ajvar neophodna prava domaća paprika. Ali… tu su i drugi trikovi. Neki papriku nakon pečenja melju, a neki pak vole više cepkanu papriku, jer smatraju da ajvaru daje poseban šmek. Glavni sastojci ajvara – so, ulje, sirće svi primenjuju, ali za neke ekipe upravo precizna mera ovih sastojaka određuju kakav će ajvar biti, dok neki idu po osećaju dodajući malo po malo sastojke dok ne dobiju ukus kakav su tražili. Saznali smo od nekih ekipa da pripremaju ajvar po starom tradicionalnom receptu dodajući beli luk. Skoro polovinu dana ekipe provode pored šporeta, krčkajući ajvar na laganoj vatri, a za neke sam proces pasterizacije je ključan u održavanju dobrog ukusa ajvara.

Iako karavan počinje u letnjim mesecima kad su napolju visoke temperature, to nikako ne ometa takmičare, a ni posetioce da uživaju u celodnevnom programu. Dok se priprema ajvara privodi kraju, takmičari ali i posetioci imaju priliku da uživaju u muzičkom i zabavnom programu. U pauzama tu su sprecijalne aktivacije, kao što su Tegla pong i Ubaci papriku u teglu koje okupe sve prolaznike i takmičare. A za najmlađe posetioce Bakina Tajna je spremila posebne, edukativne radionice gde svaki mališan ima priliku da zasadi svoju papriku u posebno dekorisanim teglama po svojoj želji i kreaciji. Svakako najuzbudljiviji ali i najneizvesniji deo manifestacije je u rukama stručnog tima koji na kraju dana ima težak zadatak da od toliko različitih ukusa, odabere tri najbolja, a takmičarsku ekipu koja ponese prvo mesto očekuje još jedno finale u Beogradu sredinom oktobra.

Pobednici prve nedelje koje očekuje veliko finale u Beogradu su: Zlatne ruke Brusa (Brus), MM Repince (Vladičin Han) i Osmeh (Vlasotince).

Puno zabave, uživanja, smeha , ali i degustacije najukusnijih ajvara očekuje vas možda baš u vašem gradu. Pridružite nam se i doživite ovo nezaboravno iskustvo, a sigurni smo da će vas to navesti na ideju da se možda sledeće godine i sami prijavite za takmičenje i pokažete svoje veštine i ljubav prema ajvaru.

Izvor Live Production

You may also like

Leave a Comment