Karavan dobre zabave i ukusa

by mmitic86

Već šest godina za redom održava se najveći i najzanimljiviji gastronomski karavan na Balkanu Izađi mi na teglu. Manifestacija je zamišljena kao jedinstveno mesto zabave i takmičenja za ljubitelje ajvara, ali i sve gastronomske hedoniste. Posebna čar manifestacije je da za dva meseca proputuje širom Srbije gde se na sve strane pružaju najlepši mirisi paprike uz zvuke tradicionalne muzike i smeha.

Ove godine manifestacija kreće iz Brusa, mesta odakle su pobednice prošlogodišnjeg takmičenja. Zadovoljstvo nam je što smo imali priliku da posetimo njihovo divno selo Tršanovci, nadomak Brusa, gde se na samo nekoliko kilometara nalazi i fabrika Bakine Tajne.

Gostroprimstvo i nestvarna energija koju smo iskusili tamo navelo nas je na ideju da i vama dočaramo delić atmosfere. Predstavljamo vam porodicu Živančević, na čelu sa mamom Slavicom, kćerke Zoricu i Milicu i snaju Katarinu, koja je nezaobilazni član porodice i posebna ruka kuće.

Zanimalo nas je kako je sve počelo pa smo kapitena tima „Pucke“ Milicu zamolili da nam ispriča kako su se odlučile da se prijave i kakav je njihov utisak o samoj manifestaciji Izađi mi na teglu. Milica, sa velikim i prijatnim osmehom nam je objasnila da su uživale od samog momenta kad su se prijavile na takmičenje preko lokalne turističke agencije.
Organizatori manifestacije Izađi mi na teglu, u saradnji sa Bakinom Tajnom i partnerima karavana, obezbedili su učesnicima sve uslove za takmičenje u pripremi ajvara. Na takmičarima je bilo samo da ponesu svoj tajni sastojak, kao i šerpu i varjaču kojom će pripremati ajvar. Tim „Pucke“ je isplanirao sve na vreme, od šerpe, drvene varjače (koju je specijalno za takmičenje napravio njihov otac), do samog uređenja štanda koji je na kraju odneo i nagradu za najlepši štand na manifestaciji.

Za devojke iz Brusa oktobar mesec i priprema ajvara je poseban događaj koji okuplja celu porodicu na okupu, a kako kaže Katarina Živančević često se samoj akciji pridruži i komšiluk koji pomaže oko priprema, ali i degustacije ajvara. Sve to u prelepom dvorištu koji su uredili i napravili mali raj na zemlji, prati i poseban običaj gde se obrne i koje prase na ražnju, popije malo domaćeg vina uz pratnju muzike koja čini čitav događaj čarobnim i nezaboravnim. Za njih to predstavlja poštovanje i očuvanje tradicije koje kažu potiče od davnina, da su još pre 30 godina njihove bake prenosile njihovim kćerkama, a da će i one same prenositi svojoj deci i unucima.

Iako su se devojke, Milica i Zorica školovale u velikim gradovima i proputovale i upoznale sveta, ipak se uvek vraćaju svom rodnom mesto koje im nudi mir i spokoj, ali i sve pogodnosti za jedan lep život. Devojke se vode starom srpskom izrekom– Svuda pođi, svojoj kući dođi.

Njihovo gostroprimstvo i nesebična želja da podele svoja umeća i darove su mnogi već iskusili. Kažu da su mnogi prijatelji iz inostranstva oduševljeni njihovim domaćim proizvodima koji ne mogu da se nađu nigde drugde.
Bakina Tajna, koja upravo podržava prave tradicionalne vrednosti, pamti svoje početke sa samo par Smederevaca i nekoliko žena koje su napravile i podelile sa svetom najlepši delikates – ajvar, danas nezaobilazni i tradicionalni proizvod, poznat još i kao srpski kavijar.

Ove godine Bakina Tajna je odlučila da promoviše i napravi posebnu limitiranu seriju ajvara koji će nositi naziv Pobednički ajvar ekipe iz Brusa, a devojke će sa ponosom nositi svoju zasluženu krunu i predstaviti svim ljubiteljima dobrog ukusa svoj poseban ajvar koji je nedvosmisleno odneo pobedu na nacionalnom takmičenju. Želimo im puno uspeha u svakom sledećem koraku.

Za više zanimljivih detalja i anegdota koje su devojke iz Brusa podelile sa nama na intervju, možete pogledati na linku koji smo spremili za vas. Nadamo se da ćete uživati i osetiti delić atmosfere u kom smo mi uživali od prvog do poslednjeg momenta.

You may also like

Leave a Comment