Kako se pravi vrhunski ajvar – Lepi Brka u ajvar avanturi

by mmitic86

Kako se pravi ajvar? I šta je zapravo ajvar? Namaz, prilog, umak, začin… Ili bolje rečeno sve to u jednom. Mnogi će reći, ajvar je salata od paprika. I neće pogrešiti. Jer zaista ajvar to i jeste, proizvod od paprika za čiju pripremu je potrebno još samo malo ulja, soli i sirćeta.

 

Pa šta je onda tu tako posebno? I kakva se tajna tu uopšte krije kada svako može da uzme ova četiri sastojka i da napravi ajvar? I to je potpuno tačno. Svako može da napravi ajvar, ali za vrhunski ajvar je ipak potrebno nešto više.

Kako je Brka otkrio tajne ajvara

U želji da otkrije tajnu vrhunskog ajvara, Lepi Brka – Gastronomad, zaputio se u kraj iz kog potiče najbolja paprika za ajvar, i u kom se vrhunski ajvar decenijama unazad priprema po tradicionalnoj recepturi.

 

Nenad Gladić pozatiji kao Lepi Brka, svoj drugi nadimak Gastronomad, dobio je jer se u želji da upozna ukuse celog sveta često selio iz jednog mesta u drugo. Obišao je mnoge predele, upoznao mnoge svetske kuhinje, uvideo razne sličnosti i veze među njima, ali nigde nije prepoznao ništa slično ajvaru.

 

Zbog ovog autentičnog ukusa je morao da se vrati kući. Tačnije, u kopaonički kraj i njegovu blagorodnu okolinu, gde se na hektarima plodne zemlje gaji najbolja paprika za ajvar, Kurtovska kapija. Sreo je ljude koji gaje ovu sortu paprike, i saznao da je to u ovom delu Srbije neretko porodični posao, ili bolje rečeno porodična tradicija na koju su ponosne generacije. Otuda i ne čudi što podno Kopaonika raste paprika koja ajvar čini tako neodoljivim.

 

Lepi Brka je u svojoj ajvar avanturi imao priliku da upozna gospođu Zoricu koja važi za eksperta u pravljenju ajvara u ovom kraju, i da provede vreme sa njom, učeći na koji način se pravi vrhunski ajvar i šta su zapravo tajni sastojci ove delicije. Saznao je naravno da je najvažniji sastojak pažljivo birana paprika, da je jako važno održavati vatru prilikom pečenja paprike i kuvanja ajvara, ali da ne treba zanemariti ni način na koji se gotov ajvar pakuje…

 

Ali ono što je tajna vrhunskog ajvara, to ne piše u priručnicima za spremanje ajvara i ne može se pronaći na Youtube-u. A tajna je pre svega u velikoj ljubavi prema ovom jedinstvenom proizvodu, u poštovanju tradicije i nasleđa, kao i u posvećenosti i uloženom velikom trudu.

 

A da li se sve to isplati? Pa na to će vam odgovor dati svaki novi zalogaj ajvara koji možete jesti uz gotovo sve i to svakoga dana bez obzira na doba godine.

 

Pogledajte kako se Lepi Brka proveo u svojoj ajvar avanturi.

You may also like

1 comment

Braca 8 октобра, 2019 - 7:33 pm

Ja pomislio da će stvarno biti neki recept ili savet, kad ono samo reklama 😉
Ali Brki se sve oprašta, slatka reportaža u svakom slučaju, ništa, odoh sam da napravim vrhunski ajvar po svom ukusu 😜

Reply

Leave a Comment