KADA SE SRETNU AVOKADO I AJVAR

by popular

Šta jedna tropska voćka i domaći ajvar mogu uopšte da imaju zajedničko? Iako potiču sa udaljenih kontinenata i reklo bi se da ih naizgled ne veže baš ništa, avokado i ajvar spojeni u jedan zalogaj, čine apsolutno neodoljiv par. Nežno kremasti ukus svežeg avokada fantastično ističe bogate blago dimljene i slatkaste arome pravog domaćeg ajvara. Zapravo, ova kombinacija ukusa nas je toliko osvojila, da smo kroz recepte nastavili da istražujemo brojne gastronomske varijante koje avokado i ajvar mogu da ponude zajedno. Sve za uživanje u dobroj, domaćoj kuhinji naravno.
Ali, pre nego pređemo na gastronomiju, da podelimo par reči i po koji koristan savet o avokadu:

Zdrava brza hrana direktno iz prirode

Avokado, koji potiče iz Centralne Amerike, brzo je osvojio svet kako svojim punim, kremastim i blagim ukusom koji se jednako dobro prilagođava brojnim slanim i slatkim jelima, tako i svojim nutritivnim vrednostima. Avokado je, naime, izuzetno nutritivno bogata hrana. Odličan je izvor dobrih masnoća, vitamina E, rastvorivih vlakana a sadrži i brojne vredne minerale poput gvožđa, bakra i kalijuma, zatim vitamin B i folnu kiselinu. Zbog svog visokog sadržaja, doduše dobrih masti, avokado sadrži i priličan broj kalorija, oko 160cal na 100g voća, pa se za sve one koji paze na vitku liniju preporučuje mudar unos.

U svetu ima preko 500 vrsta avokada

Kaže se da u svetu postoji preko pet stotina vrsta avokada, koji zapravo spada u porodicu voća, ili preciznije bobičastog voća. Ova dakle ogromna zelena bobica, sadrži samo jednu jednako ogromnu semenku iz koje, uz malo truda može da se i u kućnim uslovima uzgoji biljka avokada. Mi ipak ostajemo pri kupovini već uzgojenih plodova, od kojih se kod nas najčešće nalaze dve vrste: Fuerte avokado, koji je kruškastog oblika i ima glatku svetlozelenu ljusku, i Has avokado, deblje, reljefne korice, čiji je plod nešto mekši i kremastiji, idealan za izradu sosova i namaza od avokada.

Kako odabrati najbolji avokado?

U svakom slučaju, avokado treba da je potpuno zreo, ni manje ni više nego što treba, i sigurni smo da nismo jedini koji su više puta čežnjivo čekali taj avokado momenat pa da konačno presečemo plod. To je zato što avokado ne postiže svoju punu zrelost na drvetu već tek nakon što je ubran, pa se tako u prodavnici retko kada može naći avokado koji se istog trenutka može i jesti.
Kako avokado sazreva, tako boja ljuske postaje tamnija, ali ovo može da varira od vrste do vrste i zato ga je najbolje birati na dodir. Stavite avokado na dlan i dlanom, ne prstima, nežno pritisnite. Zreo avokado koji može odmah da se koristi treba da je tek blago mekan, nikako previše mekan. Ovako zreo avokado treba pojesti najviše za dan ili dva.

Kako da se čuva avokado?

Ako ne nameravate odmah da ga jedete, predlažemo da kupite još nedozreli plod avokada koji čuvajte na sobnoj temperaturi. Tako će kroz nekih četiri do pet dana avokado sazreti. Da ubrzate proces zrenja ubacite avokado zajedno sa bananom ili jabukom u paprinu vreću, zatvorite je i sačekajte dan ili dva. A ako je potrebno da usporite ovaj proces, držite avokado u frižideru. Savršeno zreo plod ima ujednačeno, svetlozeleno, meko meso koje se jednostavno kašikom može odvojiti od ljuske.

Priprema avokada

I polako se približavamo svim sličnostima između našeg dobrog, domaćeg ajvara i avokada. Iako se avokado danas koristi u nebrojeno mnogo različitih varijanti, i dalje je nezaobilazan i neprikosnoven u guakamole sosu. Guakamole potiče iz Meksika, još iz doba Asteka, a originalno je pravljen samo kao kombinacija izgnječenog avokada i soli. Porodično čuvan i prenošen kao recept sa kolena na koleno, vremenom su, verujemo baš bake iz dalekog Meksika, dopunjavale i stvarale nove ukuse guakamole sosa. Tako u tradicionalne recepte za guakamole sos idu još i luk ili beli luk, paradajz, limeta ili limun, korijander ili bosiljak, ljute papričice ili male halapenjo paprike i začini. Za dobar guakamole presudan je naravno kvalitet i svežina sastojaka, a ako ga pravite u većoj količini čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi kako ne bi promenio boju, jer izložen vazduhu avokado brzo oksidira.

Avokado i ajvar

U svakom slučaju, jasno je odakle potiče taj savršeni spoj avokada i ajvara. Reč je o svim onim divnim aromama paprike koja se prirodno slaže uz kremasti avokado. Uz to i avokado i ajvar čine deo duge tradicije koja se sa puno ljubavi prenosila sa kolena na koleno. Jednostavnost pripreme čija se tajna ogleda u najboljim, svežim sastojcima i pažljivom procesu zajednička je za oba. Upravo kao i činjenica da se, zahvaljujući svojoj dugoj tradiciji, i avokado i ajvar odlično snalaze i ukusima obogaćuju moderne kuhinje širom sveta.

Mi smo avokado probali uz naše ajvare, pinđur i ljutenicu i svaka kombinacija bila je pun pogodak. Pravili smo upravo guakamole sos sa ljutenicom, naše šarene povrćne činije sa grilovanim avokadom, sendviče sa ajvarom i namazom od avokada i bosiljka ili smo jednostavno isečen avokado na kriške složili preko parčeta hleba namazanog ajvarom, dodali malo soli i soka od limete.


Pozivamo i vas da istražite ove sjajne ukuse i napravite samo svoju kombinaciju avokada i ajvara. I ne stidite se da podelite sa nama svoje ideje!

You may also like

Leave a Comment