Kada se duša kulinarstva spakuje u teglicu ajvara

by mmitic86

Dok se na štandovima najvećeg gastronomskog karavana u Srbiji “Izađi mi na teglu” polako ali sigurno krčkao ajvar da sačeka ocene sudija, razgovarali smo sa predstavnicima takmičarskih ekipa. Pričali smo o njegovom veličanstvu ajvaru, malim i velikim tajnama kulinarstva i dobrih ukusa. U današnjem tekstu predstavljamo vam tri fantastične ekipe od kojih ni jedna ne krije da je tajna najboljeg ajvara u dobroj energiji i velikoj ljubavi.

Foto: Boško Karanović
Foto: Dragana Udovičić

Ekipa udruženja žena iz Barajeva je vesela i brojna. Dušica Milovanović sa kojom smo razgovarali kaže da ih u ekipi ima jedanaest uz petnaest navijača, a očekuju da ih stigne još tokom dana. Nije ni čudo što smo odmah osetili nalet pozitivne energije na ovom štandu, jer baš ta dobra energija i udruženi rad je ono u čemu se po Dušicinim rečima krije tajna dobrog ajvara.
“Kada se napravi dobra energija, ona mora da da i dobar rezultat. Nas je ohrabrila pobeda na takmičenju u Barajevu kada su nam rekli da nam je ajvar bez premca, i evo nas ovde, u finalu” kaže Dušica.
I zaista, sve do jedne članice ove ekipe vedro i nasmejano zajedničkim snagama pripremaju ajvar i uređuju štand da predstave svoje udruženje koje, verujemo baš zahvaljujući tolikoj energiji, organizuje humanitarne izložbe, posela, kreativne radionice, ima hor i glumačku grupu a sva sredstva opredeljuje za žene i decu u sigurnoj kući.
Ajvar za takmičenje prave po zajedničkom receptu koje su u udruženju usavršile, a Dušica nam otkriva i da je još kao devojčica, već sa desetak godina počela da pomaže mami u pravljenju ajvara. Danas ovu veštinu prenose na mlađe generacije u udruženju koje su kako nam Dušica priča, veoma zainteresovane da nauče kako se sprema i u čemu je tajna dobrog ajvara.
“Za dobar ajvar potrebna je dobra paprika, a Kurtovska kapija je najbolja” kaže Dušica, za koju su pravi domaći ajvar i hleb najlepša kombinacija.

Foto: Boško Karanović
I na sledećem štandu na kojem je ispisan naziv ekipe “Vesele papričice i poneka ljuta” iz Stare Pazove, zatičemo jednako veselu i dobru atmosferu.
“Lako smo se okupili. Inače volimo da pravimo zimnicu i uvek radimo zajedno, a kada se radi u velikom i veselom društvu, ajvar uvek bolje ispadne. Zato sam sigurna da će i ovde svima ajvar biti dobar, jer se u ovakvom društvu i dobroj atmosferi uvek bolje radi” kaže Danijela Dragišić, čiju ekipu čine članovi porodice i prijatelji, koji su na takmičenju u Staroj Pazovi odneli pobedu u konkurenciji od petnaest ekipa.
Za recept po kojem spremaju ajvar, Danijela kaže da nije ništa komplikovano.
“Recept je isti onaj po kojem su i naše bake spremale ajvar. Pripremu ajvara smo naučile od naše mame Bojane koja već trideset i nešto godina pravi ajvar, a sada smo došle da vidimo da li smo dobro savladale gradivo.” veselo priča Danijela. Tu je i podmladak koji bodri takmičare. Danijela kaže da je deci priprema ajvara jako zanimljiva, a svima je dobra prilika da se okupe i provedu lepo vreme zajedno kao porodica.
Danijela nam otkriva i da je za dobar ajvar najvažnija dobra paprika, Kurtovska kapija i posebne sorte koje se koriste za ajvar, dobra vatra i majstorstvo pečenja paprike, dosta vremena i naravno, dobro raspoloženje.
Priprema ajvara jeste zahtevna, ali zato nagrada stiže u vidu vrhunskog ukusa.
“Ajvar je duša ovog našeg kulinarstva. U njega je utkano mnogo tradicije, znanja, dobre energije koja je potrebna, okupljanja, tradicionalnog spremanja hrane za zimu. Svega toga, i našeg šarma, ima unutra, u tegli domaćeg ajvara” kaže nam Danijela.

Foto: Boško Karanović
Foto: Boško Karanović

Udruženje žena “Cvetak” iz Zrenjanina broji dvanaest takmičara, zajedno sa dečicom i kuvaricama, kaže Biljana Popović sa kojom smo razgovarali.
Pažnju nam privlači i posebna izložba na štandu za koju nam Biljana objašnjava da predstavlja paorsku torbu, odnosno šta se nekada nosilo od hrane na njivu. A paorska torba je važna jer ovo udruženje, koje motiviše hrana kako kažu, predstavlja i osvaja nagrade za stara tradicionalna jela na mnogim manifestacijama.
“Recept za ajvar koji spremamo nasleđen je od naših baka koje su nas naučile da čuvamo kulturu i običaje od zaborava. Pisanog recepta za ajvar nema, on se prenosi sa kolena na koleno i svaka generacija doda nešto svoje” priča nam Biljana.
Na pitanje u čemu je tajna bakinog recepta po kojem spremaju ajvar, Biljana nam bez zadrške odgovara, ljubav! “Sve radimo s ljubavlju. Naše su žene zmajice, nema toga što ne možemo.” Ima i mladih generacija kaže Biljana koje žele da nauče kako se priprema ajvar, baš kao što smo mi naučile od naših mama i baka.
Biljana nam otkriva i sa čime se ajvar najslađe u Banatu jede “Ko jednom proba ajvar, uvek će poželeti da ga jede, a još kada je uz dobru slaninu, šunku ili čvarke, ma nema ničeg lepšeg!”

You may also like

Leave a Comment