10 zanimljivosti o paprici – II deo

by popular

U nastavku teksta zanimljivosti o voljenoj paprici otkrivamo kako je nastala ljuta papričica i ko može da je jede a da uopšte ne oseti njeno prepoznatljivo žarenje, koja je najljuća paprika na svetu, kako da čuvate i održite svežinu paprike i zašto je baš naša domaća, Kurtovska Kapija kraljica ajvara. Prvi deo teksta pročitajte ovde – 10 zanimljivosti o paprici – I deo

6. Vitamin C i beta karoten zaslužni su za slatki ukus crvene paprike

Kao i potpuno odsustvo kapsaicina, sastojka koji papričice čini ljutim. Međutim postoji razlika u ukusu i u zavisnosti od boje slatke paprike, pa su tako one crvene najslađe upravo zbog visoke koncentracije vitamina C i betakarotena koji je zaslužan za crvenu boju. Kako sazreva, paprika tako menja boju od zelene, preko žute do jarko crvene koja je u vrhu namirnica bogatih vitaminom C, čak od dva do četiri puta više od pomorandže, na primer.

7. Papričica je postala ljuta u samoodbrani

Veruje se da je kapsaicin u ljutoj paprici nastao kao odbrambeni mehanizam biljke da spreči razvoj gljivica i infekcija mikrobima koje mogu da prenesu insekti. Tako je primećeno da u onim područjima gde prirodno ima više insekata rastu ljuće papričice.

8. Ko može da jede ljutu papriku a da se ne zaljuti

Glavni krivac za osećaj vatre u ustima kada zagrizemo ljutu papriku, kapsaicin, deluje samo na sisare. Ptice na primer, uopšte ne osećaju ovaj ljuti ukus i stoga imaju jednu od najvećih uloga u širenju divljih vrsta paprike, raznoseći njihove semenke.

9. Najljuća paprika na svetu

I dok neke od blagih sorti papričica sadrže između 1-100 Skovil jedinica kojima se meri sadržina kapsaicina, a prosečno ljute papričice između 30.000 – 50.000, najljuća paprika na svetu pod nazivom Karolina Riper dostiže i do 2.2 miliona ovih jedinica. Nivo kapsaicina u ovoj paprici je toliki da zaista može da opeče, tako je kako jedna od priča kaže, druga po redu zvana Trinidad Moruga Škorpija sa svojih i do 2 miliona jedinica, progorevala zaštitne rukavice ljudi koji su je brali. Držaćemo se mi ipak naših dobrih domaćih ljutih sorti.

10. Kraljica ajvara

Paprika koju izdvajamo i koju najviše volimo autentična je za ove naše prostore i presudna za dobro poznati bogati ukus i kvalitet ajvara. Nazvana Kurtovska kapija, ova paprika je jedna od starih sorti crvene paprike čije su seme pažljivo vekovima uzgajali vredni povrtari jugoistočnog Balkana. Intenzivno crvene boje, robustnog slatkog mirisnog i mesnatog ploda, ova paprika je još od davnina svrstana u red paprika takozvanih, ajvarki. Kapijom su se označavale sve paprike izduženog oblika koji se skuplja pri vrhu a čije je telo uglavnom pljosnato. Upravo ova karakteristika najčešće dvostranog tela čini našu Kurtovsku kapiju idealnom za ravnomerno pečenje i potpuno ljuštenje. Prilikom pečenja njen mesnati plod ne gubi mnogo na vodi što je dalje izdvaja kao najbolju papriku za ajvar, čiji originalni recept pored paprike sadrži još samo tri sastojka. ako se od jednog kilograma ovih paprika, uz još samo malo ulja, soli i sirćeta  dobija 250g ajvara. I to kakvog! Sve zahvaljujući božanstvenom ukusu i aromi upravo paprike Kurtovske kapije i to one uzgojene u podnožju i okolini čiste netaknute prirode Kopaonika čije joj plodno zemljište i klima posebno pogoduju.

Kopaonik sa svojom subalpskom klimom, poznat je po broju sunčanih dana kojih u godini ima čak i do 200, svojim blagotvornim termomineralnim izvorima, plemenitim rudama i mineralima koji zemljište dodatno čine izdašnim. Zapravo, jedno od najvećih nalazišta zeolita, skupine moćnih minerala koji su još stari Grci zvali „kamenom života“, nalazi se upravo tu, u našem Igrošu, malom planinskom mestu u podnožju sunčane planine gde pravimo naš ajvar, baš onako kako su ga odvajkada pravile naše bake.

11. I bonus savet iz naše kuhinje: kako da paprika održi svežinu

Verovatno ste i sami primetili da zelene i žute sorte mogu da stoje sveže nešto duže od onih crvenih. Cele i neoprane paprike u frižideru će zadržati svežinu i do nedelju dana. Ako vam ne treba cela,  papriku isecite na pola po širini i gornji deo ploda peteljkom i semenkama vratite u frižider, tako će nešto duže ostati sveža. Generalno, kada se jednom iseku, paprike brzo gube na svežini pa ostatke ili iskoristite već sledećeg dana ili ih zamrznite.

Paprika može da se zamrzne iseckana ili cela i već očišćena, blanširana i spremna za punjenje. Možete da zamrznete i ljute papričice, koje se lako vade komad po komad iz zamrzivača onda kada su vam potrebne. Secite ih dok su još zamrznute ili ih tako zamrznute izrendajte i pospite po jelu kojem ćete osim arome dati i lepši izgled.

Prvi deo teksta možete pročitati ovde 10 zanimljivosti o paprici I deo

Uživajte u čitanju i ako vi imate još koju zanimljivost o paprici, podelite ih ovde sa nama.

 

You may also like

Leave a Comment